Wykonanie
Odkąd wędruję Z widelcem po Azji poznaję kuchnie tej części świata. Do tej
pory wypróbowałam różne dania, i chyba wszystkie mi smakowały. Od pewnego już czasu myślałam o sushi ale jakoś tak nie mogłam się zabrać aż tu trafiła mi się okazja wypróbowania produktów firmy Blue Dragon ponieważ otrzymałam zestaw, który zawierał składniki potrzebne do przygotowania sushi. Jeśli ktoś myślał, że przygotowanie sushi jest skomplikowane to muszę wyprowadzić go z błędu. Jest to banalnie proste i nawet nie potrzebna mi była matka, wszystko idealnie się zwinęło.
Ryż do sushi jest wspaniały, zachwyciłam się i kształem i smakiem. Świetnym dodatkiem jest również pasta wasabi no i oczywiście
ocet ryżowy, który akurat mnie nie zdziwił bo używam go od pewnego czasu i wiem że jest to wspaniała
przyprawa. Natomiast rzeczą, która mi kompletnie nie posmakowała są algi. Dopóki nie rozmokły pod wpływem ciepłego
ryżu było ok ale
potem zaczął wydzielać się taki
dziwny zapach, który bardzo mi przeszkadzał. Jest to jednak moje subiektywne odczucie i mimo tego cieszę się, że mogłam wreszcie spróbować sushi.
Składniki:1,5 szklanki
ryżuogórekawokado6 listków suszonych alg
morskichpasta wasabi
wędzony łosośimbir do sushi
sos sojowyocet ryżowycukiersólRyż dokładnie opłukać, postawić do gotowania. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez 20 min. Następnie
ryż wymieszać z 2 łyżeczkami
soli 3 łyżeczkami
cukru i 9 łyżeczkami
octu ryżowego. Na macie bambusowej ułożyć algi, błyszczącą stroną do wierzchu. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę
ryżu. Na środku
ryżu, przez całą długość algi ułożyć np. kawałki paluszków
krabowych i
ogórka czy
wędzonego łososia i
awokado. Następnie posmarować je cienką warstwą pasty wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki. Przekroić nożem na 8 części.Smacznego:)