Składniki:100 g ryżu do shusi5 shusi nori - listki prasowanych alg morskich1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka cukruszczypta soliwasabisos sojowymarynowany imbir w zalewiełosoś wędzony na zimnopapryka czerwonapapryka żółtaświeży ogórekmata bambusowa do zawijania sushiSposób przygotowania:Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przygotować zaprawę do ryżu : ocetsól i cukier podgrzać aż cukier się rozpuści. Przestudzić i dodać do ryżu, wymieszać łyżką. Ryż ostudzić.Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Na ryżu ułożyć po pasku papryk, ogórka i łososia.Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.Zwinięte sushi pokroić na równe części.Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.