Wykonanie
składniki:liście
noriryż do sushidługi świeży
ogóreksos sojowyocet ryżowymarynowany
imbirwasabi
cukier,
sólRyż płuczemy i gotujemy w proporcji 1:1,5 (
ryż:
woda), ok. 15 min na małym ogniu (aż odparuje cała
woda), często mieszając. Po ugotowaniu zostawiamy na 10 min pod przykryciem, dodajemy
ocet wymieszany z
cukrem (na 0,5kg
ryżu - 7 łyżek
octu, 3 łyżki
cukru i szczypta
soli). Odstawiamy do ochłodnięcia. Na bambusowej macie, kładziemy liść
nori, tak, aby chropowata strona dotykała maty, a śliska farszu. Wzdłuż jednej połowy liścia, dajemy grubą warstwę
ryżu (jeśli lepią nam się palce, maczamy je w wodzie).Ugniatamy w ciasną masę. Na środku paska z
ryżu robimy palcem "rów", w który wkładamy jeden lub dwa kawałki pokrojonego wzdłuż
ogórka. Dodajemy
imbir. Łączymy ze sobą dwa przeciwległe boki maty bambusowej. Ugniatamy palcami przez matę, nasz liść z farszem, formując wałek w kształcie podłużnego sześcianu. Przyciskamy z wyczuciem. Rozwijamy matę. Kroimy nasz wałek grubym i
ostrym nożem, na mniejsze części (4-6) o grubości ok. 2cm. Jemy pałeczkami lub rękoma (nie widelcem!) maczając w wasabi i
sosie sojowym.