Wykonanie
Kolejna propozycja na świetną orientalna przekąskę. Sushi tylko z
ogórkiem, przecież nie każdy jest fanem surowej
ryby. Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku jak zwinąć roladkę zapraszam na blog KOLOROWA KUCHNIA
SKŁADNIKI:
ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczkapłaty sushi
nori 4 sztPRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną
wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa
razy. Następnie zalać
wodą ok 1 cm ponad
ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać
ocet ryżowy, dodać
cukier i
sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony
ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.
Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster
nori nakładamy cienką warstwę
ryżu - zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek
ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo
ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z
sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)