Wykonanie
Gdy moja przyjaciółka, z którą znamy się od najmłodszych lat dowiedziała się, że zaczęłam prowadzić kulinarnego bloga, powiedziała: " Super!
Będę czytać Czekam na jakieś posty o sushi". Także dzisiejszy post - jest na specjalne życzenie ;)Rodzajów sushi jest wiele. Ja przygotowałam jedne z prostszych i bardziej popularnych czyli Futomaki. Mają kształt grubych rolek i zazwyczaj w ich skład wchodzi parę składników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach.Składniki:500 g
ryżu do sushi7 łyżek
octu ryżowego3 łyżki
cukruszczypta
solipłaty
noriwasabi
serek Philadelphia
łosoś wędzony w kawałkupaluszki surimi
awokadoogórekczerwona paprykaPrzygotowanie:Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie
ryżu. Na samym początku płuczemy go na sitku pod bieżącą
wodą. Początkowo
woda ma kolor
mleczny, więc płuczemy go do momentu aż będzie przezroczysta.Wypłukany
ryż zalewamy
wodą i pozostawiamy go na 30 minut do nasiąknięcia. Po upłynięciu tego czasu
ryż odsączamy.Do garnka wlewamy 200 ml
wody, następnie wsypujemy
ryż i zalewamy go 400 ml
wody. Garnek przykrywamy pokrywką na kuchence i czekamy aż
woda zacznie wrzeć.Od momentu wrzenia przez 2 minuty gotujemy
ryż na dużym ogniu, po czym przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Nie zdejmujemy pokrywki!Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy
ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa.Przygotowujemy zaprawę do
ryżu. W małym rondelku mieszamy
ocet,
cukier i
sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował. Dodajemy zaprawę do ugotowanego
ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany
ryż zostawiamy do ostygnięcia.Zabieramy się za rolowanie naszego sushi. Będzie nam do tego potrzebna bambusowa mata. Na jej środku kładzie listek
nori. Na nią nakładamy cienką warstwę
ryżu, pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.
Ryż możemy rozprowadzić dłońmi - a aby nie kleił się on do rąk możemy je moczyć w miseczce z
wodą i
octem ryżowym.W dolnej części maty układamy składniki.Rulon zwijamy tak, aby listki
nori zamknęły
ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 7- 8 równych części.Dobór składników zależy od naszej fantazji i inwencji twórczej :) Ja zdecydowałam się na następujące połączenia:*** wasabi -
ogórek -
łosoś ***
***
serek Philadelphia -
łosoś -
awokado ***
*** wasabi- paluszki surimi -
ogórek ***
*** wasabi - paluszki surimi -
papryka -
ogórek ***
No i oczywiście efekt końcowy :)
Do Sushi obowiązkowo podajemy
sos sojowy, wasabi, oraz marynowany
imbir.Smacznego! :)