Wykonanie
Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki
Wiki - czyli sushi według przepisu i w wykonaniu mojej 14-letniej córki :)Futomaki to bardzo popularne
maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :)SKŁADNIKI4 płaty
nori250g
ryżu do sushi
ocet ryżowycukier,
sólsos sojowy1
ogórek1/2
papryki czerwonej1/2
awokadokilka paluszków
krabowych - surimi75 g
łososia wędzonegoszczypiorekserek śmietankowy kanapkowywasabi,
imbir marynowanyopcjonalnie czarny
sezammata bambusowaszklanka/miseczka zimnej
wodyPRZYGOTOWANIE
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą 3 cm powyżej
ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek
octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki
cukru, pół łyżeczki
sosu sojowego i szczyptę
soli. Łączymy i dodajemy do
ryżu. Dobrze mieszamy sos z
ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy.
Obrane
awokado,
ogórka i
paprykę kroimy w cienkie słupki.
Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy.
Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce
wodą i nakładamy równomiernie
ryż. Możemy oprószyć go czarnym
sezamem.Na dłuższym brzegu układamy składniki,
których chcemy użyć.U nas 3 wersje futomaków:1 -
łosoś wędzony +
ogórek +
szczypiorek2-
łosoś +
papryka +
ogórek3 -
serek kanapkowy + surimi +
awokado+
szczypiorek(na
ryży rozprowadzamy pasek
serka i kładziemy resztę składników)Brzegi
nori (góra i dół) zwilżamy
wodą. Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :)
Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Układmy obok siebie i kroimy na 5 kawałków. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników.
Do sushi podajemy
sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany
imbir do oczyszczania kubków
smakowych między różnymi kawałkami.I pałeczki oczywiście :)Smacznego !!!