Wykonanie
Przygotowanie dobrego sushi wcale nie jest trudne. Jest z tym sporo roboty, ale satysfakcja gwarantowana:) Jak to się ładnie
mówi: "w sushi najważniejszy jest
ryż". A tak
serio, to warto kupić specjalny
ryż do sushi. Teoretycznie można je zrobić ze zwykłego
ryżu, ale nie wiem czy wyszłoby takie ładne i czy by się nie rozpadało. Warto też zainwestować w matę
bambusową – znacznie ułatwia robienie rolek. Jeśli w najbliższym otoczeniu mamy przeciwników jedzenia surowej
ryby, można zrobić sushi z
wędzonym łososiem. W poniższym przepisie starałem się w miarę dokładnie opisać sposób przygotowania sushi.
Składniki
świeży łosoś norweski – 200 grampaluszki
krabowepapryka czerwonaawokadoogórek zielony
ogórek konserwowyszczypiornori (prasowane algi)
ryż do sushi – 500 gram
ocet ryżowy – 12 łyżek
cukier – 10 łyżeczek
sól – 1 łyżeczka
sezam do dekoracji
sos sojowywasabimarynowany
imbirRyż przygotowujemy przynajmniej godzinę przed zawijaniem sushi – musi wystygnąć. Nie da się robić rolek z ciepłego
ryżu. Płaty
nori robią się gumowate i klejące. Przed gotowaniem
ryż trzeba kilka
razy przepłukać (aż
woda będzie czysta), dobrze jest też po wypłukaniu zalać go zimną
wodą na pół godziny.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę z
octu,
cukru i
soli. Dodajemy zaprawę do
ryżu, delikatnie mieszamy i odstawiamy go do wystygnięcia.
Łosoś musi być świeży – będziemy go jeść na surowo. Ja zawsze kupuję go dzień przed przygotowaniem sushi i na noc wkładam do zamrażalnika (tak na wszelki wypadek). Zresztą najlepiej kroi się go jak jeszcze trochę zamarznięty. Do przygotowania nigiri będą nam potrzebne cienkie prostokąty wycięte z
łososia. Pozostałego
łososia kroimy w słupki.
Paprykę,
awokado i
ogórki też kroimy w cienkie słupki. Paluszki
krabowe – na pół.
Maki-zushiListek
nori układamy na macie bambusowej (gładką stroną do dołu), nakładamy cienką warstwę
ryżu (im cieńsza tym mniejsze będą kawałki sushi), zostawiając z jednej strony około 2 cm pasek bez
ryżu (będzie potrzebny do zlepienia rolki). Trzeba przy tym często moczyć ręce –
ryż bardzo się klei. Nie należy przy tym moczyć
nori, bo będzie się rozpadać. Wybieramy kilka składników (np.
łosoś,
awokado,
ogórek i
papryka), układamy je mniej więcej w połowie
ryżu. Pozostawiony pasek
nori smarujemy
wodą (można posmarować niewielką ilością wasabi) i zawijamy rolki, stopniowo odwijając matę. Kroimy
ostrym nożem na małe kawałki.
Uramaki-zushiCzyli odwrócone
maki. Do ich przygotowania trzeba matę
bambusową obłożyć folią do żywności. Listek
nori przecinamy na pół – dzięki temu rolki będą cieńsze (ja niestety tego nie zrobiłem i moje
uramaki wyszły gigantyczne), nakładamy warstwę
ryżu (około pół centymetra) i posypujemy
sezamem. Przekładamy na matę bambusowej (tym razem
nori do góry) i w połowie układamy kilka wybranych składników. Zawijamy rolki i kroimy
ostrym nożem na małe kawałki.Nigiri-zushiTu jest dużo prościej. Z
ryżu lepimy niewielkie wałki. Na wałku układamy prostokątny kawałek
łososia. Ewentualnie można zrobić wstążkę z nigiri i umocować nią
łososia.Sushi podajemy z
sosem sojowym, wasabi i marynowanym
imbirem. Jemy pałeczkami lub palcami.