ßßß Cookit - przepis na Sushi maki

Sushi maki

nazwa

Wykonanie

Domowe prawie jak z restauracji :) Pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)
Składniki
5 arkuszu prasowanych wodorostów nori
250 g ryżu
sos do ryżu:
3,5 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
dodatki:
100 g łososia wędzonego
1 ogórek
1/4 czerwonej papryki
100 g paluszków surumi
serek philadelphia
4 fileciki anchois
do podania:
sos teryiaki
marynowany imbir
pasta wasabi
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w paski, łososia zwinąć.
Na arkusz nory nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu ułożyć dodatki, u mnie: - łosoś, serek, ogórek - surimi, serek, ogórek - anchois, ogórek, papryka - łosoś, surimi, ogórek, serek - łosoś, papryka, ogórek, serek Susi zwijamy przy pomocy maty, rant smarujemy wodą, żeby się skleił.
Gotowe rolki tniemy ostrym nożem
I układamy na talerzu :)
Susi podajemy z pastą wasabi, sosem teryiaki i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/sushi.htm