ßßß Cookit - przepis na Sushi urumaki

Sushi urumaki

nazwa

Wykonanie

Urumaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku :)
Składniki
2 szt prasowanych glonów nori
100 g ryżu
sos do ryżu:
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
dodatki:
grzyby shitake
łosoś wędzony
serek philelphia
ogórek
paluszki surimi
do podania:
sos teryiaki
marynowany imbir
pasta wasabi
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w 3/4 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
Na macie rozłożyć folię spożywczą, na foli rozłożyć plastry łososia, na to ryż i arkusz nori. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć paluszki surimi, ogórka i serek philadelphia. Zwinąć przy pomocy matu i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.
Na macie rozłożyć folię spożywczą, na foli rozłożyć ryż i przykryć arkuszem nori. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć grzyby shitake, ogórka i serek philadelphia. Zwinąć przy pomocy matu i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.
Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/sushi_urumaki.htm