ßßß Cookit - przepis na Sushi maki z grzybami shitake

Sushi maki z grzybami shitake

nazwa

Wykonanie

Odkrywanie nowych składników do sushi :)
Składniki
3 szt prasowanych glonów nori
150 g ryżu
sos do ryżu:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
dodatki:
grzyby shitake
łosoś wędzony
serek philelphia
ogórek
paluszki surimi
awokado
anchois
do podania:
sos teryiaki
marynowany imbir
pasta wasabi
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w 1 szklance wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
Przygotować wszystkie dodatki, grzyby osączyć z zalewy, awokado obrać i pokroić w paski, ogórka pokroić w długie paski.
Na arkuszu glonów rozłożyć ryż i plasterki łososia. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć grzyby shitake, pasek ogórka i serek philadelphia. Arkusz zwinąć przy pomocy maty i pokroić w centymetrowe krążki.
Z pozostałymi dwoma arkuszami postąpić tak samo używając ulubionych zestawów składników. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/sushi_maki.htm