Wykonanie
Jestem absolutnie zachwycona tymi
krewetkami. Jedne z lepszych jakie
jadłam. O ile nie najlepsze. Pierwszy raz grillowaliśmy
krewetki i teraz myślę, że stało się to zdecydowanie za późno! Szybko się grillują i są przepyszne. Podałam je z grillowanym
ananasem i to był strzał w dziesiątkę! Tak przygotowane
krewetki mogłabym jeść przy okazji każdego grillowania. Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki:1 kg dużych
krewetek (obranych i oczyszczonych)Marynata:6 łyżek
oleju sezamowego2 łyżki
ryżowego octu winnego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
ketchupu2 duże ząbki
czosnkupół łyżeczki suszonego
imbiru (lub świeżego- 1 łyżeczka)1 łyżeczka
płatków chili (lub pasty
chili- wg gustu)skórka i sok z jednej
limonki1
ananas, płynny
miód i
szczypiorek do podaniaWykonanie:
Krewetki opłucz i osusz. W misce połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć do niej
krewetki. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy przyjdzie
pora grillowania wykładaj
krewetki na ruszy i piecz je ok 2-3 minuty z każdej strony. Aż lekko się przyrumienią. Nie grilluj ich zbyt długo bo staną się gumowate.
Ananasa pokrój w plastry i usuń zdrewniały środek. Posmaruj każdy plaster odrobiną
miodu i grilluj kilka minut. Na każdy plaster
ananasa rozłóż kilka
krewetek i posyp posiekanym
szczypiorkiem. Możesz także z
ananasa i
krewetek przygotować szaszłyki.Smacznego!