Wykonanie
Nie przepadam za
żeberkami ale chyba dlatego, że albo nie umiem ich przyrządzić albo mam złe przepisy. Właściwie to powinnam powiedzieć w czasie przeszłym bo od tego przepisu zaczęłam je lubić.
Żeberka jak smakują to każdy wie ale ten sosik jest wspaniały. Bardzo polecam. Jest to kolejny wspaniały przepis znaleziony u Moniki .
Składniki:1 kg
żeberek½ szklanki
sosu hoisin¼ szklanki
wody¼ szklanki
octu ryżowego¼ szklanki
miodu¼ szklanki
sosu sojowego2-3 ząbki
czosnku1 łyżka startego
imbiru2 łyżki
ketchupu1 łyżeczka suszonych
płatków chili1 łyżka
przyprawy 5 smakówŻeberka dokładnie opłukać i pokroić na jednosegmentowe kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i marynować
mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.W garnku rozgrzać
olej i podsmażyć
żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki
mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.Smacznego:)