Wykonanie
Rośnie mój apetyt na treściwe jedzenie. I jak każdą jesienią wracam do bardziej
mięsnej diety. Jeśli macie trochę czasu to polecam przygotowanie przepysznych
żeberek metodą nieco podobną do cha shao . Efekt jest świetny.
Żeberka glazurowane – przepis:1200 g
żeberek450 ml
wody200 ml ciemnego
sosu sojowego4 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku3-4 pięciocentymetrowe kawałki
imbiruImbir i
czosnek obieramy ze skórki.
Żeberka kroimy na kawałki o szerokości 4-5 centymetrów.
Mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Do głębokiego garnka wlewamy
sos sojowy,
wodę, dodajemy
miód,
imbir i ząbki
czosnku. Dokładnie mieszamy. Przesmażone kawałki
mięsa układamy w garnku z mieszaniną. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia po czym zmniejszamy ogień.
Żeberka gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Na sam koniec układamy
żeberka na patelni, zalewamy odrobiną sosu z gotowania i przesmażamy (w ten sposób powstanie pyszna glazura). Trzeba jednak uważać by nie przypalić
mięsa.
Żeberka podajemy z
ryżem, grzankami czy frytkami belgijskimi.