Wykonanie
Na początek małe wyznanie .. cierpię ostatnio ( pewnie tak jak my wszyscy ) na brak dziennego światła. Nie mam czym się doświetlić i na dodatek coś mi nie wychodzą zdjęcia ani estetyczne ułożenia jedzenia na talerzu... Nie mniej jednak zapewniam Was, że wszystkie publikowane potrawy były bardzo smaczne i są warte odtworzenia.Składniki :
żeberkapół opakowania
ketchupu pikantnego ( proporcje zależą od ilości
mięsa)3 czubate łyżki płynnego
miodu3 duże ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 płaska łyżeczka
imbiru2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżeczki lub 2 łyżki
chili ( w zależności od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać)
olej do posmarowania grilla ( patelni grillowej lub foli/papieru w piekarniku)+
ziemniaki z tego przepisu - http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/oryginalny-ziemniak.htmlPrzygotowanie :Składniki marynaty :
ketchup,
miód,
imbir,
czosnek,
chili,
sos sojowy- dokładnie mieszam.
Żeberka kroję w kawałki i nacieram marynatą.Chowam do lodówki - im dłużej tym lepiej , idealnie na całą noc, ale ja zazwyczaj odstawiam na godzinę czy też dwie.Rozgrzewam elektrycznego grilla, smaruje go
olejem i układam
żeberka. ( można spróbować na patelni lub w piekarniku )Grilluje aż
będę gotowe , około 40-50 minut.Podaję z
ziemniakami ze
śmietaną i sosem
chili.