ßßß Cookit - przepis na Kasza z warzywami po azjatycku

Kasza z warzywami po azjatycku

nazwa

Wykonanie

Kasza! Na długi czas zapomniana a teraz znów na topie!
Powstaje masa nowoczesnych dań z kaszą w roli głównej! I bardzo dobrze, gdyż jest bardzo zdrowa i sycąca! Oto moja propozycja: kasza z warzywami po azjatycku, z porem, kapustą pekińską, marchewką, papryką i azjatyckimi przyprawami jak imbir i chili. Jedna porcja takiej kaszy z warzywami to ok 310 kcal!
Składniki (na 3 porcje)
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 nieduża kapusta pekińska
1/2 pora
1 papryczka chili + ew. płatki chili
2 ząbki czosnku
ok 1 łyżeczki posiekanego w kosteczkę imbiru
1 łyżka oleju ryżowego
ok 5 łyżek sosu sojowego
sok z połowy limonki
ok 2 łyżki wina ryżowego (japońskie wino do gotowanie, ew. można dać łyżeczkę brązowego cukru lub pominąć)
ok łyżeczki mielonej kolendry
garstka świeżej kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie talarki, paprykę kroimy w kostkę, Kapustę pekińską myjemy, kroimy w ćwiartki, następnie szatkujemy. Pora przekrajamy na pół (najlepiej wzdłuż, wtedy użyjemy zarówno białej jak i zielonej części), dokładnie myjemy, gdyż może mieć w środku piasek i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno, razem z pestkami, czosnek również drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i chili i smażymy ok 1 minuty, aż składniki wydobędą swój aromat. Dodajemy marchewkę, paprykę i pora i wszystko smażymy kilka minut (warzywa powinny puścić trochę wody), następnie dodajemy wino ryżowe, sok z limonki i sos sojowy. Warzywa smażymy jeszcze ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę. Kapusta powinna zwiędnąć i puścić wodę (powinna znacznie zmniejszyć swoją objętość pod wpływem temperatury). Całość smażymy aż do czasu kiedy warzywa nie będą twarde (ale nadal powinny pozostać chrupiące, a nie zupełnie rozgotowane!), ok 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, wchłonie ona powstały sos z warzyw i przypraw. Danie można jeszcze oczywiście doprawić do smaku sosem sojowym (smak słony), winem ryżowym (smak słodki), sokiem z limonki (smak kwaśny) lub np. płatkami chili (smak ostry) wedle uznania. Gotową potrawę serwujemy posypaną posiekanymi listkami świeżej kolendry.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kasza-z-warzywami-po-azjatycku