Wykonanie
Kasza! Na długi czas zapomniana a teraz znów na topie!Powstaje masa nowoczesnych dań z
kaszą w roli głównej! I bardzo dobrze, gdyż jest bardzo zdrowa i sycąca! Oto moja propozycja:
kasza z warzywami po azjatycku, z
porem,
kapustą pekińską,
marchewką,
papryką i azjatyckimi
przyprawami jak
imbir i
chili. Jedna porcja takiej
kaszy z warzywami to ok 310 kcal!
Składniki (na 3 porcje)300 g ugotowanej
kaszy jaglanej1
czerwona papryka2
marchewki1 nieduża
kapusta pekińska1/2
pora1
papryczka chili + ew.
płatki chili2 ząbki
czosnkuok 1 łyżeczki posiekanego w kosteczkę
imbiru1 łyżka
oleju ryżowegook 5 łyżek
sosu sojowegosok z połowy
limonkiok 2 łyżki
wina ryżowego (japońskie
wino do gotowanie, ew. można dać łyżeczkę
brązowego cukru lub pominąć)ok łyżeczki mielonej
kolendrygarstka świeżej
kolendry do dekoracjiPrzygotowanie:
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie talarki,
paprykę kroimy w kostkę,
Kapustę pekińską myjemy, kroimy w ćwiartki, następnie szatkujemy.
Pora przekrajamy na pół (najlepiej wzdłuż, wtedy użyjemy zarówno białej jak i zielonej części), dokładnie myjemy, gdyż może
mieć w środku piasek i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili kroimy drobno, razem z pestkami,
czosnek również drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy
olej, dodajemy
czosnek,
imbir i
chili i smażymy ok 1 minuty, aż składniki wydobędą swój aromat. Dodajemy
marchewkę,
paprykę i
pora i wszystko smażymy kilka minut (warzywa powinny puścić trochę
wody), następnie dodajemy
wino ryżowe,
sok z limonki i
sos sojowy. Warzywa smażymy jeszcze ok 5 minut, po tym czasie dodajemy
kapustę.
Kapusta powinna zwiędnąć i puścić
wodę (powinna znacznie zmniejszyć swoją objętość pod wpływem temperatury). Całość smażymy aż do czasu kiedy warzywa nie będą twarde (ale nadal powinny pozostać chrupiące, a nie zupełnie rozgotowane!), ok 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną
kaszę, wchłonie ona powstały sos z warzyw i przypraw. Danie można jeszcze oczywiście doprawić do smaku
sosem sojowym (smak słony),
winem ryżowym (smak słodki),
sokiem z limonki (smak kwaśny) lub np.
płatkami chili (smak ostry) wedle uznania. Gotową potrawę serwujemy posypaną posiekanymi listkami świeżej
kolendry.