Wykonanie
Inspiracja prosto z dalekiego wschodu!Aromatyczny sos słodko – kwaśny, ale nie taki ze słoika, tylko zrobiony w domu! Do tego
ostra papryczka chili, lekko chrupiąca
marchewka i
papryka, słodki
ananas i pyszne
krewetki. Co ciekawe w daniu tym nie użyłam
soli, ani
pieprzu.
Sos sojowy i
sos ostrygowy doskonale zastępuje
sól, a
ostra papryczka chili nadaje tyle ostrości, że nie trzeba już zupełnie
pieprzu.
Składniki (na ok 3 porcje):ok 300 gr
krewetek tygrysich bez pancerzyków2
marchewki1
czerwona paprykaok 150 ml
keczupu (można użyć też pulpy pomidorowej, ale
keczup nadaje charakterystyczny słodki
pomidorowy smak)1 mała puszka
ananasa (w zalewie razem z zalewą)2
papryczki chilli z pestkami (+ ew. suszone
płatki chili, jeśli lubimy ostre smaki)ok 2 łyżki
sosu sojowegook 1 łyżka
sosu ostrygowegosok z 3
limonekok 1 łyżka
brązowego cukru1 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oleju do smażeniaświeża
kolendra do dekoracjido podania
ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Krewetki włożyć do miseczki, skropić lekko
sosem sojowym (ok 1 łyżeczki),
sokiem z limonki (ok 2 łyżeczek) oraz polać
sokiem z ananasa z puszki (ok 1/4 całej ilości zalewy).
Czosnek i
papryczkę chili pokroić drobno.
Marchewkę i
paprykę pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni rozgrzać
oliwę dodać
czosnek i
chili, lekko podsmażyć (dosłownie minutę). Następnie dodać warzywa i posmażyć kilka minut. Dodać
keczup,
sos sojowy,
sos ostrygowy,
cukier oraz
sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać pozostałą część zalewy z
ananasa, wymieszać i zagotować. Składniki należy gotować razem ok 10 minut, aby
marchewka i
papryka były tylko lekko chrupiące, a nie twarde. W
między czasie można doprawić jeszcze sos, dodając odpowiednich składników:
sosu sojowego, aby był bardziej słony;
cukru, aby był bardziej słodki;
soku z limonki, który
doda kwaśnego smaku lub też suszone
płatki chili. Sos podczas gotowania powinien się redukować i w rezultacie powinien być dość gęsty. W międzyczasie ugotować
ryż. Kiedy
marchewka i
papryka będą już prawie miękkie dorzucamy pokrojonego w kostkę
ananasa i gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się zmieszały (pamiętajmy, że
ananas jeszcze osłodzi sos). Na sam koniec dodajemy
krewetki z marynatą i gotujemy jeszcze ok 2 minut, aż
krewetki będą gorące i przejdą smakiem sosu (jeśli mamy surowe
krewetki odrobinę dłużej, aż będą zupełnie różowe). Danie podajemy udekorowane posiekaną świeżą
kolendrą oraz z
ryżem jaśminowym.