Wykonanie
Sizzling beef to jedno z moich ulubionych dań azjatyckich, dostępne w wielu restauracjach w Polsce pod nazwą
wołowina na gorącym półmisku. Angielskie słowo sizzling idealnie opisuje to danie, które w restauracji otrzymujemy jeszcze gotujące się i skwierczące. Polskie tłumaczenie – s kwiercząca
wołowina brzmi dość dziwnie i nie do końca apetycznie… Nazwijmy ten przepis więc po prostu
Wołowiną z
czerwoną papryką po azjatycku.Jak sami możecie się domyślić, sizzling beef, swą nazwę zawdzięcza dźwiękom, które wydobywają się podczas smażenia. Cała potrawa syczy i skwierczy,
mięsko apetycznie się podsmaża, a sos bulgocze. Pożądany efekt końcowy to mięciutka, delikatna
wołowina smażona przez krótki okres czasu oraz jędrne, chrupiące warzywa . Tego typu danie możemy przygotować w domu, najlepiej używając żeliwnego woka.Danie podawać z
ryżem jaśminowym lub
makaronem ryżowym.Obiecałam sobie, że kupię specjalny półmisek do serwowania dań typu sizzling beef, który będzie wspaniale prezentował się na zdjęciach. Tym razem jednak, na zdjęciach widać danie przygotowane w żeliwnym woku i przełożone na normalne talerze.
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 5 minutW
sumie: 20 minutPorcje: 3Składniki300 g
wołowiny3 ząbki
czosnku5 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków½
papryczki chili1 łyżka
oleju ryżowego2
czerwone papryki1
cebulakolendralimonkaPrzygotowanie
Wołowinę umyć i pokroić w paski, przełożyć do miski.Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
sos sojowy,
brązowy cukier oraz
przyprawę pięć smaków, wymieszać.
Paprykę pokroić w paski, a
cebulę w piórka.W woku rozgrzać
olej ryżowy, a następnie dodać do niego
wołowinę z
przyprawami.Smażyć dosłownie 2 minuty, a następnie dodać
paprykę i
cebulę i smażyć kolejną minutę ciągle mieszając.Podawać z
ryżem jaśminowym,
kolendrą oraz
limonką.3 . 5.3228
Polecane patelnie typu wok