Wykonanie
Składniki:250 g
mięsa mielonego wołowego300 g
pieczarek300 g
fasolki szparagowejbiała część
pora1
marchewka4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oleju kokosowego (lub innego do smażenia)2 łyżki
oleju sezamowegookoło 5 łyżek
sosu sojowegookoło 2 cm kawałek
imbiru1
papryczka chilli1 łyżeczka mielonej
kolendrydodatki:
makaron ryżowy ewentualnie
ryżdo podania:
kiełki, uprażony lekko
sezam, świeża
kolendra, sok z 1/2
limonkiPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy warzywa:
marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o grubych oczkach;
pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce.
Pora dokładnie myjemy, przekrawamy na 4 części wzdłuż i następnie szatkujemy w drobne paseczki.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 3-4 części.
Czosnek,
imbir i
chilli drobno siekamy.Na patelni lub w woku rozgrzewamy
olej kokosowy, dodajemy
pora,
marchewkę,
imbir,
czosnek oraz
chilli. Wszystko smażymy około 2-3 minut aż
przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ale nie powinny się zrumienić). Następnie dodajemy
mięso, połowę
sosu sojowego,
olej sezamowy oraz mieloną
kolendrę i znowu smażymy, tym razem aż
mięso przestanie być czerwone. Dodajemy
pieczarki i
fasolkę i smażymy jeszcze około 5 – 10 minut –
pieczarki powinny puścić całą
wodę i ją odparować, a
fasolka lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrna. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku
sosem sojowym.Podajemy wymieszane z
makaronem azjatyckim albo po prostu z
ryżem. Danie posypujemy
kiełkami,
sezamem, świeżą
kolendrą i obowiązkowo skrapiamy
sokiem z limonki.Uwagi:Można użyć innego rodzaju
mięsa, albo nawet pokrojonego w kostkę
kurczaka lub
tofu.Ja dałam 1
papryczkę chilli i danie było dość pikantne, jeśli lubicie bardziej lub mniej ostre smaki, dostosujcie ilość papryczki.