ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z kaczką i mango z sosem śliwkowym

Stir-fry z kaczką i mango z sosem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
cząstki mięsa pieczonej kaczki (np. z jednej piersi)
1/2 mango
1/2 marchewki
1/2 białej części pora
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1/4 papryczki chili
Sos śliwkowy:
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego (lub jedna łyżka miodu)
sok z 1 i 1/2 limonki
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
świeżo zmielony pieprz
Do podania:
100 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
świeża kolendra lub natka pietruszki
posiekane i zrumienione orzechy ziemne lub zrumieniony sezam
Przygotowanie
Mango i marchewkę obrać, razem z porem pokroić na cienkie słupki długości ok. 5 cm. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnym sitku. Papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki.
Przygotować sos : wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, dodać imbir i czosnek i chwilę (1-2 minuty) podsmażyć. Włożyć warzywa i podsmażyć jeszcze kilka minut, w razie potrzeby - jeśli warzywa będą przywierać - dodać 2 łyżki wody. Na koniec dodać mango (jeśli jest twarde można je dodać wcześniej) oraz kawałki mięsa kaczki, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia, dodać sos (można zachować kilka łyżeczek do polania już bezpośrednio na talerzu) i wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem, plasterkami świeżego chili oraz świeżą kolendrą i zrumienionymi orzeszkami ziemnymi (lub sezamem).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/stir_fry_kaczka_mango/przepis.html