ßßß
Cookit - przepis na Stir-fry z kaczką i mango z sosem śliwkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Stir-fry z kaczką i mango z sosem śliwkowym
Składniki
Olej
Kokos
Mięso pieczone
Kaczka
Mango
Marchew
Pory
Imbir
Czosnek
Chili
Powidła śliwkowe
Sos sojowy
Syrop klonowy
Miód
Limonka
Papryka ostra
Pieprz
Ryż
Kolendra
Natka pietruszki
Orzechy ziemne
Sezam
Wykonanie
Składniki2 porcje2 łyżki
oleju
kokosowego
lub innego roślinnegocząstki
mięsa pieczonej
kaczki
(np. z jednej piersi)1/2
mango
1/2
marchewki
1/2 białej części
pora
3 cm kawałek
imbiru
2 ząbki
czosnku
1/4
papryczki chili
Sos śliwkowy
:3 łyżki
powideł śliwkowych
1 łyżka
sosu sojowego
2 łyżki
syropu klonowego
(lub jedna łyżka
miodu
)sok z 1 i 1/2
limonki
1/3 łyżeczki
ostrej papryki
w proszkuświeżo zmielony
pieprz
Do podania:100 g
ryżu
jaśminowego lub długoziarnistegoświeża
kolendra
lub
natka pietruszki
posiekane i zrumienione
orzechy ziemne
lub zrumieniony
sezam
Przygotowanie
Mango
i
marchewkę
obrać, razem z
porem
pokroić na cienkie słupki długości ok. 5 cm.
Imbir
i
czosnek
obrać, zetrzeć na drobnym sitku.
Papryczkę chili
pokroić na cienkie plasterki.Przygotować sos : wymieszać wszystkie składniki w miseczce.W woku lub dużej patelni rozgrzać
olej
, dodać
imbir
i
czosnek
i chwilę (1-2 minuty) podsmażyć. Włożyć warzywa i podsmażyć jeszcze kilka minut, w razie potrzeby - jeśli warzywa będą przywierać - dodać 2 łyżki
wody
. Na koniec dodać
mango
(jeśli jest twarde można je dodać wcześniej) oraz kawałki
mięsa
kaczki
, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia, dodać sos (można zachować kilka łyżeczek do polania już bezpośrednio na talerzu) i wymieszać.Podawać z ugotowanym
ryżem
, plasterkami świeżego
chili
oraz świeżą
kolendrą
i zrumienionymi
orzeszkami ziemnymi
(lub
sezamem
).
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/stir_fry_kaczka_mango/przepis.html
Przepisy powiązane
Wołowina po chińsku z grzybami i fasolką
Surówka z kapusty w stylu azjatyckim
Smażone bakłażany z sosem chili
Sajgonki - spring rolls
Kalejdoskopowe noodles czyli mój sposób na noodles
Składniki powiązane (0)