Wykonanie
W swoich zapasach odkryłam
papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica
między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w
papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z
mięsa,
mięso z warzywami,
owoce morza, z
ryżem lub
makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony
sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w
papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.Składniki:
papier ryżowy (około 50 sztuk)300 g
pieczonego indyka,
kurczaka lub innego
mięsa raczej chudego (u mnie
pieczony indyk)1 duża
papryka czerwona1/2 szklanki
ryżu jaśminowego2 średnie
marchewki1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1/2 puszki
kukurydzy konserwowej3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego
sezamu3 - 4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
pieprzu mielonego1 łyżeczka
kminku2 łyżki świeżego
imbiru (zetrzeć na tarce)1 łyżka
oleju sezamowegoolej do smażenia (u mnie rafinowany
olej kokosowy)Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.
Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w
pióra.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe
mięso, to należy je obsmażyć.Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco
oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić
cebulę, po chwili
marchew i
czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz
papryki czerwonej i
ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać
paprykę i za chwilę
ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.
Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć
wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.W głębokiej patelni rozgrzać
oleju tyle by smażąc sajgonki były zanurzone.
Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo
oleju, a
papier ryżowy nie popęka.Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z
sosem sojowym.Aby zmniejszyć ilość
oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko
olejem posmarować.