ßßß Cookit - przepis na Sajgonki - spring rolls

Sajgonki - spring rolls

nazwa

Wykonanie

W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.
Składniki:
papier ryżowy (około 50 sztuk)
300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego (u mnie pieczony indyk)
1 duża papryka czerwona
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
2 średnie marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu
3 - 4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka kminku
2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)
1 łyżka oleju sezamowego
olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy)
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.
Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć.
Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.
Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.
W głębokiej patelni rozgrzać oleju tyle by smażąc sajgonki były zanurzone. Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka.
Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym.
Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/08/sajgonki-spring-rolls.html