ßßß
W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.Składniki:papier ryżowy (około 50 sztuk)300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego (u mnie pieczony indyk)1 duża papryka czerwona1/2 szklanki ryżu jaśminowego2 średnie marchewki1 duża cebula3 ząbki czosnku1/2 puszki kukurydzy konserwowej3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu3 - 4 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka kminku2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)1 łyżka oleju sezamowegoolej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy)Przygotowanie:Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra.Czosnek obrać i drobno posiekać.Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć.Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.W głębokiej patelni rozgrzać oleju tyle by smażąc sajgonki były zanurzone. Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka.Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym.Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować.