Wykonanie
Tym razem zapraszam na pikantną surówkę z
białej kapusty, która będzie idealna jako dodatek do sajgonek, wszelkiego typu roladek czy azjatyckich dań z
ryżem. Nie jest to oryginalny przepis z tej części świata, jedynie moja inspiracja tamtejszymi
smakami. Surówka będzie najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa zmiękną i przenikną wszystkimi aromatycznymi dodatkami. Ilość
imbiru i
chili radzę dostosować do własnych preferencji. Smacznego:)1/4 główki
białej kapusty,2
marchewki,ćwierć małego
selera,mała
czerwona cebula lub biała część
pora,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki lub
kolendry,mały kawałek
imbiru (1-2 cm),łyżeczka
miodu,4 łyżki
oliwy lub
oleju,1-2 łyżki
sosu sojowego,łyżka soku z cytryny/
limonki (lub do smaku),kilka łyżeczek
sezamu,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, granulowany
czosnek (u mnie 3/4 łyżeczki),
chili (1/2 łyżeczki; można zastąpić świeżą papryczką)Poszatkować
kapustę,
marchewkę i
seler zetrzeć na wiórki,
cebulę lub
por drobno posiekać. Zetrzeć
imbir na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin (po tym czasie surówka będzie pikantniejsza, więc warto uważać z dodatkiem przypraw). Podawać do dań w stylu azjatyckim.