Wykonanie
U mnie dziś nutka azjatycka. Obiecałam ostatnio na Facebooku przepis na moje inspiracje azjatyckie. Zaczynam od
makaronu, to moja pierwsza wersja, która robię w domu. Całkowita improwizacja. Robiłam ten
makaron już kilkanaście
razy i chyba nigdy mi się nie znudzi!Zapraszam na pyszne noodles.
Składniki na 4 osoby:200 gr
filetów z piersi kurczaka1
cebulaczosnek½
poru(cz ę ść zielona
poru)2
marchewki2
jajkaolej sezamowyimbir (dałam dość dużo do smaku)1 ł y ż ka
sesamu2 li ś cie kaffiruparę ziarenek
chilipieprz syczuański
kolendra do smaku
sos sojowyolej do smażeniaPrzygotowanie :Najpierw szykujemy wszystkie składniki.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Marchewki obieramy. Zamiast kroić
marchewki to używamy obieraczkę do warzyw, będziemy
mieli cienkie paseczki
marchewki.
Kroimy
por i costę(jak nie mamy to
kapustę pekińską).
Sezam tostujemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Kurczaka k roimy na większe kawałki. Szykujemy
jajka, najpierw w misce za pomocą widelca trochę je trzepiemy i wlewamy na gor ą c ą patelnie bez tłuszczu . Możemy rozdziobać
jajka albo usma ż y ć i pozniej pokroić na
male kawałki, jak kto woli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno kroimy.
Imbir również drobniutko kroimy.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną
wodą. Zostawić na sitku.
Ustawimy wok na dużym ogniu, wlewamy
olej. A by uzyskać zadowalający efekt (do woka nie należy wkładać na raz zbyt dużej ilości produktów), ja podsmażam kazdy składnik osobno i pozniej odkładam na talerz. Moim zdaniem jeden składnik mo ż e by ć twardszy od drugiego, mo ż e wyj ś ć nam ciapa. Wiem, że w Azji się tak nie robi ale to mój sposób na równo usmażone warzywa, nie lubię za bardzo miękkich, jak to by Włoch powiedział, chce je al dente. Gdy
olej zacznie dymić, wrzucamy do woka poklei warzywa i od razu zaczynamy mieszać drewnianą łyżką. Smażymy kilkadziesiąt sekund, cały czas mieszając i odkładając warzywa na osobny talerz.
Teraz musimy doprawić wszystko. Pierwszą czynnością będzie uprażenie
pieprzu syczuańskiego. Na suchej patelni prażymy
pieprz, aż nie uwolni aromatu.
Potem w moździerzu rozdrabniamy
przyprawę. Nadmiar możemy przechować w słoiczku. Do woka wlewamy
olej, dodajemy trochę
oleju sezamowego, i dodajemy
pieprz syczuański. Dodajemy posiekany
czosnek,
imbir, li ś cie kaffiru i
chili. Dodajemy wszystkie warzywa,
jajka, doprawiamy
kolendrą i dolewamy
sos sojowy, mieszamy.
Jak już doprawimy, odkładamy znowu na talerz. Do woka wlewamy
olej, dodajemy trochę
oleju sezamowego. Po chwili wrzucamy ugotowany
makaron, dolewamy
sos sojowy i mieszamy. Następnie dorzucamy warzywa ciągle mieszając. Posypujemy
sesamem tostowanym i poddajemy.
Smacznego!Wart wiedzieć!Nie podałam żadnych konkretów jeśli chodzi o ilość przypraw, bo w tym daniu każdy doprawia jak lubi. Mniej
czosnku czy
chili jest sprawą zupełnie indywidualną. Nie użyłam
soli,bo dodałam dużo
sosu sojowego. Zróbcie jak uważacie.
Pieprz syczuański (
pieprz z Syczuanu lub
pieprz chiński).
Pieprz syczuański ma ostry smak, z lekką
cytrusową nutą. Prażenie wydobywa jego aromat.Suszone liście kaffiru to jedne z podstawowych przypraw w kuchni tajskiej. Nadają egzotycznym potrawom charakterystycznego,
cytrynowego aromatu.Te
przyprawy spokojnie mozna do sta ć w Polsce.