ßßß Cookit - przepis na Makaron z warzywami na azjatycką nutę

Makaron z warzywami na azjatycką nutę

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam przeogromną ochotę na bardzo ostre jedzenie. Piekielnie ostre. To chyba jakaś reakcja obronna na to zimno. Papryczka chili albo ostre sosy lądują więc u mnie w niemal każdej potrawie. Począwszy od kanapek a na daniach obiadowych skończywszy. Dzisiaj znowu na azjatycką nutę. Ale kocham tę kuchnię. Jest rozgrzewająca, ostra i pyszna. U mnie wersja wege ale dodanie mięsa (np. polędwicy wołowej) uważam za niegłupi pomysł i gdyby nie to że wpadło mi to do głowy za późno to bym ją dodała. Pierwszy raz zrobiłam to danie w formie sałatki bez makaronu i zabrałam je do pracy. Zasmakowało mi do tego stopnia że zrobiłam je dziś na obiad. Także sprawdzi się również bez makaronu. Szybko, smacznie i egzotycznie. Uwielbiam!
Składniki (na dwie osoby):
ok 250 g makaronu (chow mein)
3 marchewki
pół białej rzodkiewki
50 g fasolki szparagowej zielonej
pół dużej papryczki chili
kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
sos sojowy
olej do smażenia (użyłam oleju ryżowego)
pieprz
opcjonalnie: sezam olej sezamowy
Wykonanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki i białą rzodkiewkę pokrój używając obieraczki do warzyw na cienkie plastry. Fasolkę pozbaw końcówek. Na patelni rozgrzej olej dodaj drobno pokrojoną papryczkę, czosnek i imbir. Smaż przez chwilę. Dodaj warzywa, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj. Przykryj i smaż aż warzywa zmiękną ale pozostaną lekko chrupie. Możesz dodać odrobinę oleju. Gdy warzywa będą gotowe na patelnię dorzuć makaron i smaż przez chwilę. Rozłóż porcje na talerzu posyp sezamem i polej odrobina oleju sezamowego.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/11/makaron-z-warzywami-na-azjatycka-nute.html