Wykonanie
Ten przepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się
fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam!450g
zielonej fasolki szparagowej1 czerwona
papryczka chili2 łyżki
oleju arachidowego (użyłam
sezamowego)3 ząbki
czosnku2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu1 gwiazka
anyżuolej sezamowy do smażenia
Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół.W niewielkiej miseczce wymieszać
sos sojowy,
miód i
olej arachidowy (
sezamowy).
Chili drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać
olej, wrzucić
fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać
papryczkę chili,
czosnek i gwiazdkę
anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokałdnie wymieszać, odłowić gwiazdkę
anyżu i wyrzucić ją. Smażyć przez kolejnych kilka minut aż
fasolka zmięknie. Podawać natychmiast.
Smacznego!