ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z woka

Fasolka szparagowa z woka

nazwa

Wykonanie

Ten przepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam!
450g zielonej fasolki szparagowej
1 czerwona papryczka chili
2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
3 ząbki czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1 gwiazka anyżu
olej sezamowy do smażenia
Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół.
W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, miód i olej arachidowy (sezamowy).
Chili drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokałdnie wymieszać, odłowić gwiazdkę anyżu i wyrzucić ją. Smażyć przez kolejnych kilka minut aż fasolka zmięknie. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/01/fasolka-szparagowa-z-woka.html