Wykonanie
Była
fasolka po grecku i po katalońsku ..
pora na
fasolkę po chińsku [ inne czekają jeszcze w kolejce do wypróbowania]..Pomysł na
fasolkę po chińsku podpatrzyłam u Mirabelki, która znalazła przepis w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.
450g
fasolki szparagowej2 świeże czerwone
papryczki chili (u mnie kawałek zwykłej
zielonej papryki i szczyptę mielonego
chili)2 łyżki
oleju½ łyżeczki mielonego
anyżu1 ząbek
czosnku2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki klarownego
miodu1/2 łyżeczki
oleju sezamowego [
olej ryżowy Oleofarm]
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać
olej, wrzucić
fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojoną
paprykę,
anyż , posiekany
czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.Wymieszać
sos sojowy,
miód i
olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając
fasolkę z sosem. Podawać od razu.