ßßß Cookit - przepis na Smażona fasolka szparagowa po chińsku

Smażona fasolka szparagowa po chińsku

nazwa

Wykonanie

Była fasolka po grecku i po katalońsku ..pora na fasolkę po chińsku [ inne czekają jeszcze w kolejce do wypróbowania]..Pomysł na fasolkę po chińsku podpatrzyłam u Mirabelki, która znalazła przepis w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.
450g fasolki szparagowej
2 świeże czerwone papryczki chili (u mnie kawałek zwykłej zielonej papryki i szczyptę mielonego chili)
2 łyżki oleju
½ łyżeczki mielonego anyżu
1 ząbek czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki klarownego miodu
1/2 łyżeczki oleju sezamowego [olej ryżowy Oleofarm]
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.Paprykę pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę, anyż , posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1391smazona-fasolka-szparagowa-po.html