Wykonanie
Tę
fasolę, którą tu widzicie zowią
fasolą syczuańską. Od czego nazwa? Syczuan leży na południowym zachodzie Chin, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "cztery
rzeki", jego legenda
mówi, że kuchnia syczuańska wypala
język. W kuchni tego regionu smak określa się jako paraliżująco-pikantny, ponieważ używa się bardzo dużo
pieprzu syczuańskiego,
chili,
imbiru i pikantnych
ziół. Każdemu kęsowi towarzyszy uczucie mrowienia w ustach. Najbardziej znane danie to mapo dofu czyli
wieprzowina zmielona z
fasolą ...Rafał, bo to on gotował użył do tego dania tylko
fasolki i przypraw, jedliśmy tę przystawkę w nowo otwartej restauracji Rico Kitchen w Poznaniu i tak nam zasmakowała, że trzeba było ją odtworzyć :-) udało się bo to nic trudnego... niewiele trzeba i można powiedzieć, że jeśli ma się pod ręką potrzebne składniki to nie trzeba nawet umieć gotować!
Pieprzu syczuańskiego używamy od bardzo dawna ... co tu ukrywać, przecież orient to ulubiona nasza kuchnia,
pieprz syczuański ma lekko
cytrynowy smak i jest dość cierpki jednak
fasolka bez jego dodatku byłaby zwykłą
fasolą za którą również przepadam :-)
przepis podpatrzonySkładniki:500g długiej
fasolki szparagowej3 ząbki
czosnku2
papryczki chili2 łyżki
pieprzu syczuańskiego3 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
sosu sojowegoZmiażdżony
czosnek przez praskę oraz drobno posiekaną
chili smażymy na
oleju sezamowym, następnie dodajemy
pieprz syczuański i dalej smażymy przez chwilę. Chodzi o to by z wszystkich tych składników wydobyć aromat, uważać jednak by nie spalić! Dodajemy
fasolkę oraz
sos sojowy i smażymy na dużym ogniu około 3 minut, nie dłużej ponieważ
fasolka straci jędrność i kolor. Podajemy od razu.Smacznego!