ßßß Cookit - przepis na Zielona fasolka po syczuańsku czyli facet w kuchni

Zielona fasolka po syczuańsku czyli facet w kuchni

nazwa

Wykonanie

fasolę, którą tu widzicie zowią fasolą syczuańską. Od czego nazwa? Syczuan leży na południowym zachodzie Chin, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "cztery rzeki", jego legenda mówi, że kuchnia syczuańska wypala język. W kuchni tego regionu smak określa się jako paraliżująco-pikantny, ponieważ używa się bardzo dużo pieprzu syczuańskiego, chili, imbiru i pikantnych ziół. Każdemu kęsowi towarzyszy uczucie mrowienia w ustach. Najbardziej znane danie to mapo dofu czyli wieprzowina zmielona z fasolą ...Rafał, bo to on gotował użył do tego dania tylko fasolki i przypraw, jedliśmy tę przystawkę w nowo otwartej restauracji Rico Kitchen w Poznaniu i tak nam zasmakowała, że trzeba było ją odtworzyć :-) udało się bo to nic trudnego... niewiele trzeba i można powiedzieć, że jeśli ma się pod ręką potrzebne składniki to nie trzeba nawet umieć gotować! Pieprzu syczuańskiego używamy od bardzo dawna ... co tu ukrywać, przecież orient to ulubiona nasza kuchnia, pieprz syczuański ma lekko cytrynowy smak i jest dość cierpki jednak fasolka bez jego dodatku byłaby zwykłą fasolą za którą również przepadam :-)
przepis podpatrzony
Składniki:
500g długiej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 łyżki pieprzu syczuańskiego
3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
Zmiażdżony czosnek przez praskę oraz drobno posiekaną chili smażymy na oleju sezamowym, następnie dodajemy pieprz syczuański i dalej smażymy przez chwilę. Chodzi o to by z wszystkich tych składników wydobyć aromat, uważać jednak by nie spalić! Dodajemy fasolkę oraz sos sojowy i smażymy na dużym ogniu około 3 minut, nie dłużej ponieważ fasolka straci jędrność i kolor. Podajemy od razu.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/03/fasola-po-syczuansku-czyli-facet-w.html