ßßß Cookit - przepis na Gotowanie po studencku: Kus-kus z dodatkami

Gotowanie po studencku: Kus-kus z dodatkami

nazwa

Wykonanie

Po długiej przerwie wraca Gotowanie po studencku. Tym razem jednak jest to bardziej pomysł niż przepis, ponieważ proporcje są raczej przybliżone. Kus-kus jest ciekawą odmianą od ziemniaków czy ryżu. Można ten dodatek również dowolnie modyfikować, dodając za każdym razem inne przyprawy. Polecam.
Składniki na 2 porcje:
pół szklanki kus-kusu (suchego)
dwie raczej cienkie marchewki
7-8 małych pieczarek
½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
pieprz ziołowy
2 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy
Marchewki i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na oleju sezamowym razem z czosnkiem. Przygotować kaszę wg. przepisu na opakowaniu, dodać do warzyw, przyprawić sosem sojowym i pieprzem, wymieszać. Moja kasza stanowiła dodatek do kotletów sojowych i sałatki z czerwonej kapusty. Polecam poeksperymentować z dodatkiem estragonu, który moim zdaniem świetnie pasuje do kus-kusu.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/03/gotowanie-po-studencku-kus-kus-z.html