ßßß Cookit - przepis na Smażony makaron orientalny. Jaki wok najlepszy?

Smażony makaron orientalny. Jaki wok najlepszy?

nazwa

Wykonanie

Wok - element kuchennego wyposażenia, który zawsze chciałam mieć. Nigdy jednak nie mogłam zdecydować się, który wybrać - który byłby najlepszy, a właściwie, który byłby w ogóle odpowiedni. Koniec końców wybrałam Wok Amie 30cm firmy Neoflam . Jakiś czas temu ktoś w komentarzu pytał mnie o patelnie, jakie mogłabym polecić. Bez wahania wspomniałam patelnię do naleśników tej firmy, gdyż w istocie - przez ponad rok intensywnego użytkowania ani razu mnie nie zawiodła, a patrząc na jej obecny stan, sytuacja nie ulegnie prędko zmianie. Uznałam, że sytuacja powtórzy się w przypadku woku. Jak na razie, jestem z niego bardzo zadowolona.
Wok, co można zauważyć już na samym początku, jest bardzo solidny . Wykonany jest z aluminium,, a jego dno zostało pokryte specjalną powłoką ceramiczną Ecolon. Powłoka Ecolon składa się z ceramiki - w jej skład wchodzi także krzemionka. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Jest to powłoka zupełnie nieszkodliwa dla ludzi oraz środowiska. Składa się ona z kilku warstw. Szybko przewodzi ciepło, ma właściwości nieprzywierające, a także dużą odporność do zadrapania . Do smażenia na niej wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu, choć można zarówno zrezygnować z tłuszczu, jak i smażyć w niej na głębokim oleju.
Co ważne, naczynie jest przeznaczone nie tylko do kuchenek palnikowych, ale i indukcyjnych - i właśnie dzięki temu mogę z niego korzystać. Nadaje się też do mycia w zmywarce, choć dzięki nieprzywierającej powłoce mycie naczynia zajmuje zaledwie kilka chwil.
Przez ostatni miesiąc dzięki nowemu wyposażeniu często pojawiały się u mnie dania kuchni orientalnej. Jedną z nich był przepyszny makaron, na który przepis dziś zaprezentuję. Robi się go błyskawicznie, a jest jednocześnie bardzo dobrą propozycją na zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu.
/3-4 porcje/
- 250g makaronu chow main
- 200g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 75g fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz
Marchewkę, papryki, cebulkę i kurczaka kroimy w cienkie paski. Mięso doprawiamy solą i odstawiamy. Siekamy czosnek, gotujemy fasolkę szparagową. Wyjmujemy w momencie, kiedy będzie jeszcze nieco twarda. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Dodajemy do woka kurczaka oraz resztę warzyw i smażymy około 5 minut. Dodajemy pieprz. W międzyczasie gotujemy makaron. Wkładamy chow mein do garnka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 4, aż makaron będzie gotowy. Odcedzamy, na sitku polewając go jeszcze gorącą wodą, i przekładamy do woka. Dodajemy sos sojowy i mieszamy, aż składniki w woku dobrze się połączą.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/02/orientalny-makaron-jaki-wok-najlepszy.html