Wykonanie
Wok - element kuchennego wyposażenia, który zawsze chciałam
mieć. Nigdy jednak nie mogłam zdecydować się, który wybrać - który byłby najlepszy, a właściwie, który byłby w ogóle odpowiedni. Koniec końców wybrałam Wok Amie 30cm firmy Neoflam . Jakiś czas temu ktoś w komentarzu pytał mnie o patelnie, jakie mogłabym polecić. Bez wahania wspomniałam patelnię do naleśników tej firmy, gdyż w istocie - przez ponad rok intensywnego użytkowania ani razu mnie nie zawiodła, a patrząc na jej obecny stan, sytuacja nie ulegnie prędko zmianie. Uznałam, że sytuacja
powtórzy się w przypadku woku. Jak na razie, jestem z niego bardzo zadowolona.
Wok, co można zauważyć już na samym początku, jest bardzo solidny . Wykonany jest z aluminium,, a jego dno zostało pokryte specjalną powłoką ceramiczną Ecolon. Powłoka Ecolon składa się z ceramiki - w jej skład wchodzi także krzemionka. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Jest to powłoka zupełnie nieszkodliwa dla ludzi oraz środowiska. Składa się ona z kilku warstw. Szybko przewodzi ciepło, ma właściwości nieprzywierające, a także dużą odporność do zadrapania . Do smażenia na niej wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu, choć można zarówno zrezygnować z tłuszczu, jak i smażyć w niej na głębokim
oleju.Co ważne, naczynie jest przeznaczone nie tylko do kuchenek palnikowych, ale i indukcyjnych - i właśnie dzięki temu
mogę z niego korzystać. Nadaje się też do mycia w zmywarce, choć dzięki nieprzywierającej powłoce mycie naczynia zajmuje zaledwie kilka chwil.Przez ostatni miesiąc dzięki nowemu wyposażeniu często pojawiały się u mnie dania kuchni orientalnej. Jedną z nich był przepyszny
makaron, na który przepis dziś zaprezentuję. Robi się go błyskawicznie, a jest jednocześnie bardzo dobrą propozycją na zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu./3-4 porcje/
- 250g
makaronu chow main- 200g
piersi z kurczaka- 1
czerwona papryka- 1/2
żółtej papryki- 75g
fasolki szparagowej- 1
marchewka- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 mała
papryczka chilli- 2 łyżki
oleju sezamowego- 3 łyżki ciemnego
sosu sojowego-
sól,
pieprzMarchewkę,
papryki,
cebulkę i
kurczaka kroimy w cienkie paski.
Mięso doprawiamy
solą i odstawiamy. Siekamy
czosnek, gotujemy
fasolkę szparagową. Wyjmujemy w momencie, kiedy będzie jeszcze nieco twarda. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim
czosnek i
cebulę. Dodajemy do woka
kurczaka oraz resztę warzyw i smażymy około 5 minut. Dodajemy
pieprz. W międzyczasie gotujemy
makaron. Wkładamy chow mein do garnka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 4, aż
makaron będzie gotowy. Odcedzamy, na sitku polewając go jeszcze gorącą
wodą, i przekładamy do woka. Dodajemy
sos sojowy i mieszamy, aż składniki w woku dobrze się połączą.