Wykonanie
Jak się macie po świętach i Sylwestrze? Mam nadzieję, że odpoczęliście. Nam nie udało się tego wykonać:) Choć nie narzekam. Wigilię spędziliśmy w rodzinnym gronie u nas i było naprawdę superfajnie. Za to świątecznie dni i czas
między świętami a Sylwestrem, spędziliśmy ze znajomymi. I też było superfajnie. W niedzielę wybraliśmy się do znajomych do Wisły, i gdyby ktoś jeszcze 2 miesiące temu powiedział, że w grudniu
będę siedziała w Wiśle na górce i jadła prażuchy, to bym po prostu nie uwierzyła. Pogoda była idealna:) Po świętach nie chciało nam się jeść.. ale w końcu przyszedł ten czas kiedy trzeba zjeść coś innego niż moczka, makówki czy
śledzie. W ruch poszedł wok i w ciągu kilku chwil powstało to danie. Przyznam, że omlet na górze to coś przepysznego:)
Składniki:100 g
ryżuszklanka
brukselki- mrożoną trzeba rozmrozić1
cebula1 ząbek
czosnkupapryczka chili- wg gustu
olej (u mnie
ryżowy)pasta imbirowa lub kawałek świeżego
imbiru- posiekany
sos sojowypieprzsól (użyłam
soli himalajskiej)
sezam2
jajka roztrzepanepół łyżeczki
masłaWykonanie:Ugotuj
ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni upraż łyżkę nasion
sezamu i pół łyżeczki
soli. Odłóż na bok. Na patelni rozpuść
masło i zrób omlet.
Zwiń go w rulon i odłóż na bok. Na patelni wlej trochę
oleju wrzuć posiekaną
cebulę i
czosnek. Smaż minutę. Dodaj pastę
imbirową,
chili i pokrojoną w paski
brukselkę. Smaż kolejną minutę i dodaj
ryż. Wymieszaj całość. Smaż 2-3 minuty. Dodaj
sos sojowy wg gustu i
pieprz. Omlet zwinięty w rulon pokrój w paski.
Ryż przełóż na talerze i ułóż na nim małe rulony omletowe. Posyp mieszanką
soli i
sezamu.Smacznego!