Wykonanie
czwartek, 21 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Kto uwielbia
brukselkę tak jak ja? Zapiekam ją w
sosie beszamelowym, karmelizuję na patelni i robię z niej zupy. Smakuje mi pod każdą postacią. Dlatego zapraszam Was na zupę krem z chrupiącymi
migdałami i
ostrym chilli.Składniki3 łyżki
masła1 łyżka
oleju1
cebula4 ząbki
czosnku4 szklanki
brukselki4 szklanki
bulionu warzywnego (przygotowanego na przykład z domowej bulionetki)1/2 szklanki
ricottysól,
pieprz do smakudodatkowo:prażone
płatki migdałów4
brukselkiłyżka
masłachilli w płatkachW dużym rondlu podgrzewamy
masło z olejem. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy, na małym ogniu, aż
cebula się zeszkli (ale nie zrumieni).
Brukselkę kroimy na połówki, dodajemy do rondla. Wlewamy
bulion warzywny i gotujemy przez 25 minut. Dodajemy
ricottę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na patelni rozpuszczamy
masło. Pozostałe
brukselki kroimy w plasterki i obsmażamy na
maśle, aż lekko się przyrumienią.Zupę podajemy ze zrumienionymi plasterkami
brukselki, posypaną prażonymi
migdałami i
płatkami chilli. Smacznego!