Wykonanie
Lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorący letni dzień. Do przygotowania w kwadrans.
Składniki (na 2-3 osoby):ok 400 g
krewetek (mogą być mrożone lub nie, jak również wcześniej ugotowane lub surowe)1 paczuszka
makaronu ryżowego1 opakowanie
groszku cukrowego2
marchewki1 ząbek
czosnku1 cm
imbiru1 łyżka
olejukilka gałązek z listkami świeżej
kolendry2 łyżki
sosu sojowego1
papryczka chilli – ja użyłam suszonego sproszkowanego
chilliPrzygotowanie:
Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu – przeważnie należy go zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na jakiś czas. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy posiekany
czosnek, korzeń
imbiru i
papryczkę chilli. Następnie dodajemy
krewetki (zamrożone należy wcześniej rozmrozić) i przesmażamy je dokłądnie. Jeśli używamy surowych należy je smażyć do czasu kiedy zmienią kolor z szarego na różowy, ugotowane wcześniej
krewetki należy tylko podgrzać. Kroimy
groszek cukrowy na mniejsze części,
marchewkę ścieramy na tarce i wszystko dodajemy na patelnie. Wszystko smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy
makaron ryżowy,
sos sojowy i
kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.