Wykonanie
Mieszkając na prowincji nie mam zbyt często dostępu do
groszku cukrowego. Dlatego kiedy zobaczyłam go przypadkiem w supermarkecie nie wahałam się ani chwili, żeby wrzucić go do koszyka. A
potem głowiłam się co z niego zrobić. Sprawdziłam kilka przepisów ale nie mogłam się zdecydować na żaden dlatego otworzyłam lodówkę i wyjęłam co moim zdaniem miało się połączyć. Wyszło mi danie w stylu dalekowschodnim, warzywa krótko smażone na dużym ogniu, wymieszane z
makaronem i
mięsem marynowanym w bardzo aromatycznej mieszance przypraw. Proste a takie pyszne.
Składniki:1
filet z kurczaka1
marchewka1 mala
cukinia150 g
groszku cukrowego200 g
makaronu ryżowego1
cebula2 ząbki
czosnku4 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
octu ryżowego4 łyżki
oleju arachidowego
Przyprawy zmieszać w miseczce, dodać
kurczaka pokrojonego w kostkę. Wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w paski. Na patelni lub w woku rozgrzać
olej, wrzucić
kurczaka i smażyć krótko na dużym ogniu. Przełożyć kawałki
mięsa na talerz, do woka wrzucić najpierw
cebulę,
czosnek a następnie resztę warzyw. Smażyć krótko, tak, żeby warzywa były w miarę miękkie ale wciąż chrupiące.
Makaron zalać gorącą
wodą, po 5 minutach odsączyć i dodać do warzyw i
kurczaka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku, posypać posiekaną zielną
cebulką. Natychmiast podawać.Smacznego:)