Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):200 g
mięsa wołowego na
stek (użyłam
polędwicy)1
marchewka1/2 pęczka
zielonych szparagów1/2
chińskiej kapusty2-3 spore garście
szpinaku1/2
brokuła3
cebule dymki ze
szczypiorkiem1/2 opakowania
kiełków stir fry (albo innych dowolnych)2 ząbki
czosnku1
papryczka chili2 cm2
imbiru1 łyżka
oleju kokosowego (lub innego roślinnego)kilka (około 4-5) łyżek
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowegosok z 1/2
limonkiświeże listki
kolendry do podania1/2 opakowania
makaronu ryżowego lub po prostu
ryżPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki.
Mięso kroimy w paseczki, skrapiamy odrobinką
sosu sojowego (1 łyżeczka).
Marchewkę obieramy oraz kroimy (najlepiej obieraczką) w paseczki, można też pokroić ją w cienkie słupki. Ze
szparagów odłamujemy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy w około 0.5 cm talarki.
Kapustę myjemy i kroimy w paseczki, to samo
szpinak.
Brokuła kroimy na różyczki.
Czosnek,
dymki,
chilli oraz
imbir drobno siekamy.Na patelni lub w woku rozgrzewamy 1/2 łyżki
oleju i wrzucamy
mięso. Smażymy je dosłownie minutę aż straci czerwony kolor i zdejmujemy z patelni. Następnie wrzucamy
cebulkę,
czosnek,
chilli i
imbir i smażymy chwilę aż
cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy łodygi
szparagów i
marchewkę i znów smażymy przez około 5 minut (pilnujemy żeby warzywa się nie rumieniły, często mieszamy i smażymy na średnim ogniu). Po tym czasie dodajemy
brokuły,
kiełki,
kapustę,
szpinak oraz główki
szparagów oraz ponownie smażymy około 5 minut. W międzyczasie danie podlewamy
sosem sojowym oraz
olejem sezamowym. Wszystko smażymy do czasu aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą al dente.Na sam koniec do warzyw dodajemy przygotowany wg przepisu na opakowaniu
makaron oraz
stek wraz z sosem, który z niego pozostał. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy świeżą
kolendrą, skrapiamy
sokiem z limonki i podajemy.Uwagi:Jeśli w daniu używacie
ryżu zamiast
makaronu to po prostu na sam koniec wrzućcie
mięso do woka żeby z powrotem się podgrzało i podawajcie danie.Można oczywiście zrobić wersję bezmięsną 🙂 albo np. z
kurczakiem zamiast
steku (tylko wtedy dłużej smażyć)Dodałam 1
papryczkę chilli i danie było średnio ostre, w zależności od upodobań
dajcie mniej lub więcej 🙂W daniu znajduje się duża ilość sezonowych warzyw, jeśli nie macie akurat któregoś z nich to bez problemu można je pominąć albo dać więcej innego składnika itp. Eksperymenty dozwolone 🙂 Ważne jednak żeby zachować bazę:
czosnek,
cebulę i
imbir.