ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
200 g postekowanej wołowiny np. z udźca
około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
2 łyżeczki drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
1/2 czerwonej papryki
opcjonalnie - kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka mniejsza tym ostrzejsza)
świeża mięta
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 limonki do podania
Przygotowanie
Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić - po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek. Dymki posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Papryczkę chili pokroić na plasterki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć białe części dymki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać papryczkę chili jeśli używamy, włożyć makaron ryżowy i smażyć mieszając przez około minutę. Wlać sos sojowy z cukrem, dodać szczypiorek i miętę, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać skrapiając limonką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/stir_fry_z_wolowina_i_makaronem_ryzowym/przepis.html