Składniki2 porcje:200 g postekowanej wołowiny np. z udźcaokoło 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm2 łyżeczki drobno startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)1/2 czerwonej paprykiopcjonalnie - kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka mniejsza tym ostrzejsza)świeża mięta2 łyżki olejukokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego3 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka cukru1/2 limonki do podaniaPrzygotowanieMięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić - po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek. Dymki posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Papryczkę chili pokroić na plasterki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć białe części dymki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.Dodać papryczkę chili jeśli używamy, włożyć makaron ryżowy i smażyć mieszając przez około minutę. Wlać sos sojowy z cukrem, dodać szczypiorek i miętę, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać skrapiając limonką.