Wykonanie
Bardzo łagodny w smaku panierowany
kurczak w
sosie słodko-kwaśnym. Smaki dobrze się komponują,a dzięki temu,że danie nie jest zbyt ostre,z powodzeniem można zaserwować małolatom.Zapraszam na domową "chińszczyznę":)
45 dkg
piersi z kurczaka - ja użyłąm 3 pojedyncze4
cebulki dymki ze
szczypiorem + opcjonalnie do posypanie wierzchu1 żółta i 1
czerwona papryka1 spora lub 2 mniejsze
marchewki1 puszka
ananasa - użyłam o zawartości 43 dkg,czyli 9 plastrów i sok2 cm świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku4 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżka
keczupu1 łyżeczka
cukru1
jajkoolej do duszenia warzyw i do głębokiego smażenia
Jedną łyżkę
mąki kukurydzianej mieszam z
sokiem z ananasa,
sosem sojowym,
keczupem,
octem i
cukrem i odstawiam na bok.
Kurczaka kroję na małe kawałki.
Papryki oczyszczam i kroję w wąskie paseczki,tak samo postępuję z
marchewkami,
dymki ze
szczypiorem kroję w plasterki,
ananasa w kostkę.Na patelni rozgrzewam
olej i wrzucam
papryki i
marchewki i duszę kilka minut.Ja wolę bardziej miękkie,ale nie rozgotowane.Pod koniec dodaję
dymki i
szczypior,
ananasa,przeciśnięty przez praskę
czosnek i starty na tarce obrany
imbir oraz sos na bazie
soku anansowego i duszę 1-2 min.Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewam
olej.Pozostałę 3 łyżki
mąki mieszam z
jajkiem,żeby powstała gęsta masa do której wrzucam
kurczaka i dokładnie mieszam.Wrzucam partiami na bardzo gorący
olej i smażę na złoto,następnie przekładam do warzyw i całość lekko mieszam.Podaję z
ryżem ugotowanym na sypko,wierzch posypuję
szczypiorem.Smacznego!!!