ßßß Cookit - przepis na Kurczak w delikatnym sosie słodko-kwaśnym z ananasem :)

Kurczak w delikatnym sosie słodko-kwaśnym z ananasem :)

nazwa

Wykonanie

Bardzo łagodny w smaku panierowany kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Smaki dobrze się komponują,a dzięki temu,że danie nie jest zbyt ostre,z powodzeniem można zaserwować małolatom.Zapraszam na domową "chińszczyznę":)
45 dkg piersi z kurczaka - ja użyłąm 3 pojedyncze
4 cebulki dymki ze szczypiorem + opcjonalnie do posypanie wierzchu
1 żółta i 1 czerwona papryka
1 spora lub 2 mniejsze marchewki
1 puszka ananasa - użyłam o zawartości 43 dkg,czyli 9 plastrów i sok
2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
1 jajko
olej do duszenia warzyw i do głębokiego smażenia
Jedną łyżkę mąki kukurydzianej mieszam z sokiem z ananasa,sosem sojowym,keczupem,octem i cukrem i odstawiam na bok.
Kurczaka kroję na małe kawałki.
Papryki oczyszczam i kroję w wąskie paseczki,tak samo postępuję z marchewkami,dymki ze szczypiorem kroję w plasterki,ananasa w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam papryki i marchewki i duszę kilka minut.Ja wolę bardziej miękkie,ale nie rozgotowane.Pod koniec dodaję dymki i szczypior,ananasa,przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce obrany imbir oraz sos na bazie soku anansowego i duszę 1-2 min.
Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewam olej.
Pozostałę 3 łyżki mąki mieszam z jajkiem,żeby powstała gęsta masa do której wrzucam kurczaka i dokładnie mieszam.
Wrzucam partiami na bardzo gorący olej i smażę na złoto,następnie przekładam do warzyw i całość lekko mieszam.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko,wierzch posypuję szczypiorem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/07/kurczak-w-delikatnym-sosie-sodko.html