Wykonanie
Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, to proponuję zrobić samemu
kurczaka słodko-kwaśnego. Jest dużo smaczniejszy niż zakupiony w barze a też będziemy wiedzieć co tak na prawdę w nim jest.pomysł zaczerpnięty z: sixsistersstuff
mięsopodwójna
pierś kurczaka250 g
mąki kukurydzianej (1 szklanka)2
jajkasól,
pieprzolej sezamowysos słodko-kwaśny250 g
cukru (1 szklanka)4 łyżki
ketchupu125 ml
octu jabłkowego (1/2 szklanki)1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
soli czosnkowejwarzywa (opcjonalnie)2 plastry
ananasa (może być z puszki)pół
czerwonej paprykigarść
kiełków fasoli mung
cebula dymka2 łyżki
octu winny200 g
ryżuPiekarnik rozgrzej do 160 stopni.
Mięso:Piersi pokrój na małe kawałki i posyp
solą i
pieprzem.
Jajka rozbełtaj w misce, do drugiej wsyp
mąkę. Maczaj
kurczaka najpierw w
mące, a
potem w
jajku.Rozgrzej
olej i smaż
kurczaka na średnim ogniu aż panierka będzie złocista.Następnie włóż
mięso do żaroodpornego naczynia.
Sos słodko-kwaśny:W misce wymieszaj
cukier,
ketchup,
ocet,
sos sojowy i
sól czosnkową.Sosem zalej
kurczaka i piecz ok godzinę w piekarniku - mieszaj co ok 20 min, żeby sos otoczył
mięso z każdej strony.Warzywa:
Ananasa pokrój w kostkę,
paprykę w paski a
cebulę w plastry. Podsmażaj na patelni (na
oleju sezamowym) cały czas mieszając, żeby warzywa nie puściły soku i były chrupiące. Po kilku minutach dodaj
ocet i smaży jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Dodaj i wymieszaj z sosem na ostatnie 15 min pieczenia
kurczaka.
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.Smacznego! ;-)