ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, to proponuję zrobić samemu kurczaka słodko-kwaśnego. Jest dużo smaczniejszy niż zakupiony w barze a też będziemy wiedzieć co tak na prawdę w nim jest.
pomysł zaczerpnięty z: sixsistersstuff
mięso
podwójna pierś kurczaka
250 g mąki kukurydzianej (1 szklanka)
2 jajka
sól, pieprz
olej sezamowy
sos słodko-kwaśny
250 g cukru (1 szklanka)
4 łyżki ketchupu
125 ml octu jabłkowego (1/2 szklanki)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli czosnkowej
warzywa (opcjonalnie)
2 plastry ananasa (może być z puszki)
pół czerwonej papryki
garść kiełków fasoli mung
cebula dymka
2 łyżki octu winny
200 g ryżu
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.
Mięso:
Piersi pokrój na małe kawałki i posyp solą i pieprzem. Jajka rozbełtaj w misce, do drugiej wsyp mąkę. Maczaj kurczaka najpierw w mące, a potem w jajku.
Rozgrzej olej i smaż kurczaka na średnim ogniu aż panierka będzie złocista.
Następnie włóż mięso do żaroodpornego naczynia.
Sos słodko-kwaśny:
W misce wymieszaj cukier, ketchup, ocet, sos sojowy i sól czosnkową.
Sosem zalej kurczaka i piecz ok godzinę w piekarniku - mieszaj co ok 20 min, żeby sos otoczył mięso z każdej strony.
Warzywa:
Ananasa pokrój w kostkę, paprykę w paski a cebulę w plastry. Podsmażaj na patelni (na oleju sezamowym) cały czas mieszając, żeby warzywa nie puściły soku i były chrupiące. Po kilku minutach dodaj ocet i smaży jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Dodaj i wymieszaj z sosem na ostatnie 15 min pieczenia kurczaka.
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Smacznego! ;-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/03/sodko-kwasny-pieczony-kurczak.html