ßßß Cookit - przepis na Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

nazwa

Wykonanie

Szpinak często przewija się na moim blogu i nic dziwnego, jest on kopalnią witamin i minerałów, a ponadto, jest zwyczajnie pyszny:) Dziś przedstawiam klasyczną wersję szpinaku w sosie beszamelowym, który jest idealnym dodatkiem do dań głównych. Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol. 1″. Polecam!
Scroll down for English
Szpinak w sosie beszamelowym (4 porcje)
Składniki:
300 ml mleka
1 mała cebula (lub szalotka), obrana
liść laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
1 kg szpinaku
50 g masła
50 g mąki pszennej
4 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 %
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W rondelku umieść mleko, cebulkę, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i zostaw na 10 minut, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
Odetnij i wyrzuć grubsze łodygi szpinaku, następnie umieść go w dużej patelni z odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem 1-2 minuty aż szpinak lekko zwiędnie.Następnie odsącz go w durszlaku i przelej zimną wodą. Odciśnij ze szpinaku, najlepiej rękami, nadmiar wody, a następnie drobno go posiekaj.
W rondelku, najlepiej z grubym dnem, roztop masło, następnie wsyp mąkę i mieszając trzepaczką smaż masę przez kilka minut. Cały czas mieszając trzepaczką wlewaj mleko (uprzednio wyjmij cebulkę i przyprawy), a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wmieszaj do sosu śmietankę i posiekany szpinak, następnie dopraw całość solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.
Smacznego!
English version
Classic creamed spinach (4 servings)
Ingredients:
300 ml milk
1 small onion, peeled
a bay leaf
6 black peppercorns
1 kg spinach
50 g butter
50 g plain flour
4 tablespoons double cream
nutmeg
Preparation:
Put the milk in a saucepan with the onion, bay leaf and black peppercorns. Bring to the boil, then turn down to a low heat and leave for ten minutes for the aromatics to do their stuff.
Discard the very toughest spinach stalks, then cook the leaves in a lidded pan with a film of water in the bottom. They should be tender in just a minute or two, maybe less. Drain and cool under cold running water, squeeze thoroughly but gently to remove most of the water, then chop finely.
Melt the butter in a heavy-based non-stick saucepan, stir in the flour and leave to cook for a couple of minutes, stirring so that it doesn’t burn. Whisk in the warm milk; you don’t need the aromatics, they have done their work. When the sauce starts to thicken, turn the heat to a low simmer and let it bubble gently for a good fifteen minutes. An occasional stir, taking care to get right in the corners, will prevent it burning.
Stir in the cream and chopped spinach, then finish with salt, pepper and a fine pinch of grated nutmeg.
Enjoy!
Share the post "Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach"
Źródło:http://karmelowy.pl/klasyczny-szpinak-w-sosie-beszamelowymclassic-creamed-spinach