ßßß Cookit - przepis na Marchewka zasmażana (z gałką muszkatołową)

Marchewka zasmażana (z gałką muszkatołową)

nazwa

Wykonanie

Oto jeden z moich sposobów na podanie marchewki do obiadu - uduszona na maśle, z jasną zasmażką na cebulce, doprawiona odrobiną octu winnego i gałką muszkatołową. Może Wam również przypadnie do gustu?
Składniki:
3 marchewki
1 niewielka cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
odrobina białego octu winnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Marchewki obieram i ścieram na drobnej tarce, przekładam do rondelka z rozpuszczoną łyżką masła, szczyptą soli i mlekiem. Przykrywam i mieszając duszę ok. 5 minut. W tym czasie na pozostałym maśle przesmażam do zeszklenia bardzo drobno pokrojoną cebulę, a potem dodaję do niej mąkę i jeszcze chwilkę podsmażam razem. Zawartość patelni przekładam do marchewki, mieszam dokładnie, doprawiam do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i octem. Podaję na ciepło.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/marchewka-zasmazana-z-gaka-muszkatoowa.html