Wykonanie
Oto jeden z moich sposobów na podanie
marchewki do obiadu - uduszona na
maśle, z jasną zasmażką na
cebulce, doprawiona odrobiną
octu winnego i
gałką muszkatołową. Może Wam również przypadnie do gustu?
Składniki:3
marchewki1 niewielka
cebula1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
masła2 łyżki
mlekaszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejodrobina
białego octu winnegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Marchewki obieram i ścieram na drobnej tarce, przekładam do rondelka z rozpuszczoną łyżką
masła, szczyptą
soli i
mlekiem. Przykrywam i mieszając duszę ok. 5 minut. W tym czasie na pozostałym
maśle przesmażam do zeszklenia bardzo drobno pokrojoną
cebulę, a
potem dodaję do niej
mąkę i jeszcze chwilkę podsmażam razem. Zawartość patelni przekładam do
marchewki, mieszam dokładnie, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem, odrobiną
gałki muszkatołowej i
octem. Podaję na ciepło.