Wykonanie
Lubię
marchewkę, lubię beszamel - a nigdy nie
jadłam ich razem, więc dziś je połączyłam :) Spróbujcie, wyszedł świetny dodatek do obiadu, szybki w przygotowaniu bo zajął mi raptem może 20 minut.Polecam!
Składniki:0,5 kg
marchewek1 nieduży
por (jasna część)1 mała
cebula2 łyżki
masła3/4 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
mąki pszennejgałka muszkatołowasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obraną
marchew kroję w ukośne, cienkie plasterki, wrzucam do garnka, zalewam
wodą (nie musi przykrywać
marchwi), lekko
solę i pod pokrywką gotuję 5 minut. Odcedzam. Na patelni rozgrzewam łyżkę
masła, dorzucam pokrojone w cienkie plasterki
cebulę i
pora, pod pokrywką duszę 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dolewam
mleko, zostawiając łyżkę. Na patelnię dokładam drugą łyżkę
masła. W
mleku, które zostało mieszam dokładnie
mąkę - wlewam mieszaninę na patelnie, mieszam, dokładam odsączoną
marchew. Doprawiam świeżo startą gałką,
solą i
pieprzem. Podaję na ciepło.Przepis autorski.