ßßß Cookit - przepis na Suflet ze szpinaku i koziego sera

Suflet ze szpinaku i koziego sera

nazwa

Wykonanie

Niedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze szpinaku i koziego sera. Bardzo lubię szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze.
Składniki:
500 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 niewielka cebula
40 g mąki pszennej
250 ml mleka
200 g miękkiego sera koziego
4 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz kajeński
sól
pieprz czarny
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C
Liście szpinaku umyć, oczyścić a następnie na chwilę wstawić na ogień żeby zmniejszyły objętość. Następnie odsączyć na sicie i ostudzić. Tak przygotowany szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać czosnek uważając żeby się nie spalił, mąkę, gałkę i pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do mąki cały czas mieszając powoli wlewać mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje.
Do sosu dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać szpinak i żółtka. Całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie je wmieszać w masę szpinakową. Masę można ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Masę przełożyć do formy, piec przez około 23 - 25 minut. Jeśli suflety przygotowane są w mniejszych foremkach wystarczy piec je przez 13 - 15 minut.
Suflet podawać od razu po upieczeniu.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/09/suflet-ze-szpinaku-i-koziego-sera.html