Wykonanie
Niedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze
szpinaku i
koziego sera. Bardzo lubię
szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z
kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze.Składniki:500 g świeżych liści
szpinaku2 ząbki
czosnku1 niewielka
cebula40 g
mąki pszennej250 ml
mleka200 g
miękkiego sera koziego4
jajkagałka muszkatołowapieprz kajeński
sólpieprz czarnymasło do posmarowania formyWykonanie:Formę na suflet posmarować
masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować
masłem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o CLiście
szpinaku umyć, oczyścić a następnie na chwilę wstawić na ogień żeby zmniejszyły objętość. Następnie odsączyć na sicie i ostudzić. Tak przygotowany
szpinak odcisnąć z nadmiaru
wody i drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości
oliwy. Pod koniec smażenia dodać
czosnek uważając żeby się nie spalił,
mąkę, gałkę i
pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do
mąki cały czas mieszając powoli wlewać
mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje.Do sosu dodać pokruszony
ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać
szpinak i
żółtka. Całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie je wmieszać w masę
szpinakową. Masę można ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.Masę przełożyć do formy, piec przez około 23 - 25 minut. Jeśli suflety przygotowane są w mniejszych foremkach wystarczy piec je przez 13 - 15 minut.Suflet podawać od razu po upieczeniu.