Wykonanie
22 stycznia 2015Składniki:(Na ok 50 średniej wielkości pierogów)Ciasto:300g.
mąki pszennej1 szklanka wrzątku1
jajkoszczypta
soliFarsz:250g. półtłustego
białego sera200g.
kaszy gryczanej4 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
soli i
pieprzuPrzygotowanie:Ciasto: Na stolnicę wysypujemy
mąkę z
solą , wlewamy wrzątek.Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy
mąkę)Do ciasta dodajemy
jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite.Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.Farsz:
Ser rozdrabniamy widelcem z dodatkiem
śmietany i przypraw.
Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy , dodajemy do
sera , mieszamy razem.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej
mąką pszenną.Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch.Podajemy polane stopionym
masłem , okraszone
cebulą lub odsmażone na tłuszczu.Przekładamy pierogi do zimnej
wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.SmacznegoPost navigation← Szybkie w przygotowaniu , pączki z parzonego ciasta. Idealne na deser do popołudniowej
kawy. Mi smakują najlepiej gdy odleżą parę godzin.Domowe
chipsy ziemniaczane o smaku
soli i
pieprzu , idealne na zimno jako przekąska. →