ßßß Cookit - przepis na Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

22 stycznia 2015
Składniki:
(Na ok 50 średniej wielkości pierogów)
Ciasto:
300g. mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
250g. półtłustego białego sera
200g. kaszy gryczanej
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek.
Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę)
Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite.
Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Farsz: Ser rozdrabniamy widelcem z dodatkiem śmietany i przypraw.
Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy , dodajemy do sera , mieszamy razem.
Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną.
Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch.
Podajemy polane stopionym masłem , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Smacznego
Post navigation
← Szybkie w przygotowaniu , pączki z parzonego ciasta. Idealne na deser do popołudniowej kawy. Mi smakują najlepiej gdy odleżą parę godzin.
Domowe chipsy ziemniaczane o smaku soli i pieprzu , idealne na zimno jako przekąska. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/zdrowe-pierogi-z-kasza-gryczana-i-bialym-serem-ktore-polubila-moja-20mies-corka-z-czego-jestem-bardzo-zadowolona-pomagala-mi-przy-ich-zrobieniu-i-sam-farsz-jadla-lyzeczka-ciasto-jest-delikatne-i-nie