Wykonanie
Jako dziecko zawsze się zastanawiałam skąd się wzięła ich nazwa ;) Dziś już wiem - jak mam lenia i nie wiem co zrobić to robię takie kluseczki :) Dzieci je uwielbiają, robi się je błyskawicznie i a ich skład nie jest skomplikowany;)Składniki:250-270 g
białego sera1
jajkoszczypta
soliok. 6 łyżek
mąki pszennejodrobina
mąki krupczatki do podsypywania ciastaWsz ystkie składniki bardzo dobrze wyrobić w malaserze. Przełożyć na stolnicę. Uformować wałeczek , spłaszczyć go troszke (tak żeby miał ok 3 cm szerokości). Drugim końcem noża powyciskać w cieście poprzeczne paski w jedną i drugą stronę. Pokroić w poprzek robiąc romby. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia ok. 3 minuty. Podawać polane
masełkiem i posypane
cukrem lub po prostu polane
czekoladą ;)Smacznego :)