Wykonanie
26 sierpnia 2013
KLUSKI LENIWESkładniki:1/2 kg
ziemniaków1/2 kg
sera białego (2 kostki)1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/4 łyżeczki
soliZiemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie studzimy je nieco. Przeciskamy je przez praskę.
Serek mielimy. W dużej misce łączymy
ziemniaki,
ser,
mąkę,
sól i
jajko. Wyrabiamy ciasto na stolnicy oprószonej
mąką. Dzielimy je na 3 części. Każdą formujemy w rulonik (wężyk), który następnie dzielimy na "poduszeczki" (nacinając ciasto po skosie).W dość dużym garnku gotujemy
wodę. Wrzucamy kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 3-4 minuty. Przenosimy leniwe na talerzyk, polewamy
musem owocowym, rozpuszczoną
czekoladą lub
masłem z
bułką tartą i
cukrem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.