Wykonanie
Kopytka … lub po prostu kluski … z dodatkiem puree z pieczonej dyni. Prosto i pysznie … idealne z
mięsnymi, warzywnym, lub grzybowymi sosami, ale nie tylko … na słodko także dobrze smakują! Te na zdjęciu zjedliśmy podsmażone na
oliwie, posypane świeżo mielonym
pieprzem i podane na
rukoli.
Składniki:ok. 1 kg
ziemniaków300 g puree z dyni z tego przepisu
mąka pszenna1
jajko1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z
solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie mieszamy ją z puree z dyni, wyrównujemy jej powierzchnię i dzielimy na cztery części, jedną cześć wyciągamy a w to miejsce wsypujemy
mąkę (z czubkiem). Następnie dodajemy
jajko oraz
sól. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stolnicę, wyrabiamy podsypując
mąką tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Z masy formujemy „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odkrawamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczki”. Czynność powtarzamy. Kopytka wrzucamy do wrzącej
wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu, z ulubionymi sosami, jako dodatek do
mięs. Dobrze smakują też na słodko, polane
maślanką i posypane odrobiną
cukru.Smacznego!