Wykonanie
Z wczorajszego obiadu zostały mi
ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań
mięsnych, jak i na słodko. Polecam;)
Składniki:1 kg
ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie1
jajko200 gram
mąki pszennej + do podsypywaniaszczypta
soliWykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do
mielenia mięsa(najdrobniejsze oczka sitka).
Ziemniaki przełożyć do miski, wbić
jajko, dodać
mąkę i szczyptę
soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć
mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np.
pieczarkowym bądź na słodko.