Wykonanie
Najlepsze kluseczki na świecie. Nikt im się nie oprze.Na słodko i na słono. Jak kto woli.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka pszenna 20 dag
jajo 1 (niekoniecznie)
sólWykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać
jajo,
mąkę,
sól, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać
mąką, wyłożyć ciasto i wyrobić z niego wałek, pokroić na skośne kluski równej wielkości.
Zagotować
wodę z
solą i wkładać kluski partiami, powoli ugotować. Wyjąc łyżką cedzakową na sito, osączyć, wyłożyć na talerze, polać
masłem lub skwarkami.Kopytka można podawać do duszonego
mięsa,
kapusty kiszonej zasmażanej,
sosu pomidorowego lub
grzybowego. Świetnie smakują też polane
masłem lub
śmietaną i posypane
cukrem.