Wykonanie
W każdym domu jedzenie przygotowuje się inaczej. Placki ziemniaczane należą do potraw, które dzielą społeczności, jak Polska długa i szeroka. Pojawia się bowiem odwieczne pytanie: Na słodko czy na słono? Duży wpływ na to ma to pochodzenie np. na Wschodzie częściej
jada się placki ziemniaczane ze
śmietaną, posypane
cukrem. U mnie też panują podziały. Ze względu na upodobania trudno jest przygotować takie placki, które by pasowały każdemu. W domu rodzinnym dodają
cebulę, mój Teść natomiast ma przepis na placki uniwersalne, które pasują do każdych upodobań
smakowych.Przepis na placki ziemniaczane :1000 g
ziemniaków1
jajko2-3 łyżki
mąki pszennejszczypta
soliZiemniaki obieramy ze skóry, a następnie trzemy na tarce. Dodajemy
jajko i
mąkę pszenną, po czym dokładnie mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy niewielkie placki. Smażymy na złocisty kolor. Podajemy wedle upodobań – na słodko lub na słono.