Wykonanie
Kluski kładzione to idealny dodatek do obiadów zamiast
ziemniaków. Rzadko je jemy, ale lubi je chyba większość z nas. Ja za nimi przepadam.
Skladniki:- 35 dag
mąki pszennej,- 5 dag
mąki kukurydzianej,- 2 duże
jajka,- 3/4 szklanki
wody,-
sól,- tłuszcz do gotowania.Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy
jajka,
wodę oraz
sól. Dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 minut.W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem
soli i tłuszczu. Metalową łyżkę maczamy w gorącej wodzie i oddzielamy kawałki ciasta. Wrzucamy je na wrzątek i delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna. Gotujemy ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy, przelewamy gorącą
wodą i osączamy. Można podawać jako dodatek do
mięs z sosem, gulaszy lub polane skwarkami.