ßßß Cookit - przepis na Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

nazwa

Wykonanie

ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju
nadzienie:
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
sól
pieprz
1 jajko
Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.
Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.
Opublikowany w
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/09/pierozki-z-kasza-gryczana-i-biaym-serem.html