Wykonanie
Każdy lubi urozmaicone posiłki, dlatego dziś przedstawiam Wam inną odsłonę
kaszy gryczanej. Jak wiadomo
kasza w kuchni tradycyjnej była często używana jako dodatek do
mięs, składnik farszów, czy pierogów. Dzisiaj wyczarowałam z
kaszy gryczanej pyszne i sycące placuszki. Aby dodać, im koloru wrzuciłam posiekaną
rukolę. Danie, to doskonale dopełni
sos pieczarkowy, o którym pomyślałam po zjedzeniu placuszków( zniknęły w mgnieniu oka).Porcja na 15 placuszkówSkładniki:szklanka
kaszy gryczanej,2
jajka,2 ząbki
czosnku,pęczek
rukoli,płaska łyżeczka
soli,
pieprz,pół szklanki
mąki pszennej,2 łyżki
śmietany 18%Przygotowanie:
Kaszę należy wsypać do małego garnka, zalać
wodą i posolić(płaska łyżeczka
soli). Następnie gotować ok. 30 min od czasu do czasu mieszając i dolewając
wodę, aby
kasza nie przypaliła się. Gotową
kaszę odstawić do ostygnięcia. Do miski wbić
jaja, dodać
śmietanę, posiekaną drobno
rukolę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz i
sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać
mąkę i wymieszać. Smażyć na
oleju na złocisty kolor z obu stron. Podawać z
ketchupem, pastą
paprykową lub
sosem pieczarkowym.